V múzeu pripravujú výstavu exkluzívnej zbierky bábik z celého sveta

24.07.2010 Stropkov

Stropkov 24. júla (TASR) - Múzeum a galéria v Stropkove sa môže pýšiť novou exkluzívnou zbierkou bábik z celého sveta, ktorú tento týždeň do rúk primátora mesta Stropkov Petra Obrimčáka slávnostne odovzdala ...
V najbližších dňoch zbierku sprístupnia verejnosti.
V Stropkove bude vystavených zatiaľ 110 zo 450 bábik, ale Pitra prisľúbila, že im postupne venuje celú svoju kolekciu. Ako poznamenala, praje si, aby v Stropkove po nej ostala trvalá pamiatka, a preto sa rozhodla venovať zbierku miestnemu múzeu a galérii. \"Do USA som emigrovala v roku 1976. Pôvodne som sa chcela vrátiť, ale nakoniec som si tam našla manžela. Deti nemáme, a preto som sa rozhodla venovať svoju zbierku múzeu, aby práve deti mohli chodiť obdivovať bábiky z celého sveta, \" uviedla Pitra.
Jej zberateľská vášeň sa začala vďaka dobrosrdečnosti, keď do USA prinášala ako darčeky slovenské verzie bábik, ktoré vzbudzovali vždy veľký záujem. Postupne ich začala zbierať aj z iných kútov sveta a keď sa pridali priatelia, zbierka sa rýchlo rozrástla. \"Dnes mám doma vitrínu cez celú stenu, kde mám bábiky uložené. Vždy, keď moji priatelia išli na dovolenku a pýtali sa ma, čo mi majú priniesť, odpovedala som: bábiku. Priala som si len, aby boli oblečené v národnom alebo miestnom kroji. Niektoré bábiky som kúpila na burze a vďaka svojmu veku sú veľmi cenné a vzácne, \" dodala Pitra.
Zbierka bábik v stropkovskom múzeu sa však môže ešte rozrásť, pretože ich pôvodná majiteľka sa chce k svojej vášni vrátiť. Zároveň vyzvala všetkých Stropkovčanov, aby na dovolenkových a pracovných cestách nezabúdali na rodné mesto. \"Rada by som vyzvala Stropkovčanov, ktorí cestujú po zahraničí, aby z každej svojej cesty kúpili bábiku a darovali ju múzeu. Verím, že postupne by sa mohla táto zbierka rozrásť a Stropkov by vlastnil unikátne bábiky z rôznych regiónov celého sveta, zdôraznila.
Múzeum a galériu v Stropkove po dokončení priestorov v podkroví kaštieľa slávnostne otvorili v máji 2010. V súčasnosti si môžu návštevníci prezrieť obrazy akademického maliara Františka Veselého a prierez históriou hasičských zborov. Expozícia sa však postupne rozrastá o súkromné artefakty a vedúci múzea Andrej Nábožný zároveň vyhlásil súťaž pre žiakov základných a stredných škôl, ktorí sa tiež môžu aktívne zapojiť do mapovania histórie Stropkova.
 

Vyberte región